Bloggande och skrivtekniker

I princip alla kan starta en blogg, så länge det finns rent tekniska och fysiska förutsättningar för det. Om bloggen blir läst låter jag vara osagt, men det finns en del knep att ta till för att nå ut.

Jag kommer inte att gå in på tekniska detaljer, det gör andra bättre, men jag vill gärna ge dig en del användbara tips om skrivtekniker som du kan använda dig av. Då blir det kanske lättare att nå ut och att hitta sin egen röst.

Vad är en blogg?

Vi börjar först med att reda ut hur man definierar begreppet blogg och vart du kan hitta tips om hur du startar en blogg:

  • Själva ordet blogg finns sedan 2006 med i SAOL – Svenska Akademiens Ordlista. Det var i trettonde upplagan av ordlistan man tog upp ordet/begreppet.

Därmed är det, enligt svenska mått mätt, ett vedertaget begrepp som fritt kan användas för att beskriva den företeelse som bloggande är – ett skriftligt inlägg som behandlar ett specifikt ämne.

  • Utseende och innehåll kan variera i all oändlighet, många bloggar innehåller flera ämnen som sedan specificeras med enskilda inlägg om just det ämnet. Du kan till exempel använda dig av punktlistor, artikelreferat, egna kommentarer i samband med referat, text och bild i samspel, mycket korta/dagliga blogposts etc.

Tips på olika skrivtekniker

Det är inte enkelt att “bara sätta igång och skriva”. Fundera en stund över vad som gör dina texter unika – hur du använder språket, hur du berättar en historia osv. Det kan och får ta tid att hitta sin egen stil, men den finns där. Promise!

Ett bra tips är att arbeta medvetet och koncentrerat. Bilden av den förlorade författarsjälen i all ära; en tydlig strategi och fokus kommer du långt med. Att välja plats och tid för skrivandet är inte helt fel, särskilt inte om du ska skriva en hel roman.

En annan bra grej är att spara allt du skriver; klotter, lösryckta meningar, fraser etc. Även om det känns kaotiskt och kass kan det faktiskt vara så att du har textens sammanfattning (synopsis) i din hand. När det gäller blogginlägg använder du dig inte direkt av just den tekniken, men för längre texter är det super!

Läs och studera andras texter

Du lär dig mycket om skrivande genom att läsa det andra har skrivit. Men du ska inte bara läsa på och sjunka in i handlingen, du ska fokusera på hur texten är skriven: meningsbyggnad, personbeskrivningar, omgivningsbeskrivningar, berättarperspektiv etc.

Fundera över vad DU gillar med texten: ett specifikt ämne, en plats som beskrivs, hur språket används eller hur texten är uppbyggd? Du kan lära dig mycket om både dig själv och om olika tekniker när du läser det någon annan har skrivit.

Kom ihåg att du skriver för en mottagare! I ditt huvud är saker och ting på ett sätt, i någon annans är det på ett helt annat sätt. Fundera över vilket grepp du vill ta om texten, och i förlängningen läsaren, genom att studera olika dialogtekniker.

  • Direkt dialog ger läsaren rak och saklig information, även om dialogen förs mellan två eller flera fiktiva eller verkliga karaktärer.
  • En så kallad undvikande dialog ger intryck av att avsändaren undanhåller någonting, att hen inte riktigt säger som det är.
  • Med symbolisk dialog pratar du med dina läsare: direkt eller indirekt via samtal, bilder, metaforer, antydningar, uttryck osv.

Glöm inte heller att bestämma vilket berättarperspektiv du vill använda – det är superviktigt.