Att resa ger perspektiv

Oavsett om det är inom hemlandet, till ett grannland eller andra sidan jorden – att resa ger garanterat nya perspektiv och bredare horisont. Mötet med andra länders kultur, seder och bruk är inte bara inspirerande och spännande, det är också extremt utvecklande.

Lär känna dig själv

Spanjorerna använder sig av ett uttryck som jag gillar: “El saber no ocupa lugar” som skulle kunna översättas med att “Kunskap tar inte utrymme”, det vill säga att det alltid finns utrymme för mer kunskap. Så är det verkligen, och jag upplever att all form av kunskap är bra kunskap.

Men det kan också vara svårt att möta det som är annorlunda och nytt. Det jag tycker är absolut viktigast när man besöker ett nytt ställe är att visa respekt och försiktighet. Med försiktighet menar jag att man kan närma sig saker (inte minst människor) på olika sätt. Blir man inbjuden till någons hem måste man verkligen tänka sig för.

Varenda möte, intryck, doft, smak och omgivning kan vara främmande, särskilt om man reser i länder långt hemifrån. Så var det för mig när jag kom till Sydostasien, och inte bara första gången, utan andra, tredje och fjärde… Jag upptäcker fortfarande nya saker med landet, men det känns inte längre främmande, utan mer som fler bonusar med landet jag älskar så mycket.

Tips för dig som vill resa i Asien

  • Var öppen för möjligheter
  • Våga prova nya saker
  • Läs på om människorna och kulturen
  • Kom ihåg att annorlunda kan vara bra
  • Undvik de vanligaste turistorterna
  • Förflytta dig nattetid (ex. nattåg) – då sparar du tid och kommer fram utsövd
  • Nyttja lokala transportmedel som buss och båt
  • Packa lätt och smart
  • Ta med tabletter mot förstoppning/diarré – ingen skrämseltaktik, det lär hända

Värt att se

– Laos

– Luang Prabang (tempelstaden)

– Hanoi

– Saigon

– Nha Trang + Mui Ne (badorter)

– Kuala Lumpur

– Penang + Langkawi (öar)

– Koh Samui + Koh Tao (öar i Thailand)

– Bali (dyrt men värt det)

Värt att packa

Det är ju ingen idé att packa ner en massa varma tröjor, skor och jackor. Det är varmt och ofta fuktigt i Asien, plus att det finns massor att shoppa. Det är dessutom billigt för oss västerlänningar att resa och leva där.

En bra idé är att investera i en praktisk väska som rymmer det du behöver men inte tar mycket plats. Badkläder, sköna sneakers, t-shirt och shorts är det enda du behöver. Flip-flops och sandaler köper du där.

Kontanter har man ju sällan med sig, men det kan vara bra att ha lite lösa Bats när du reser omkring inom Asien, särskilt om du ska åka buss, taxi eller bara gå ut och ta några öl. Jag försöker alltid lita på folk oavsett vart jag befinner mig, men självklart ska man hålla ögonen öppna och inte vifta med en sedelbunt helt öppet. Nästa tips kanske det är väl många vuxenpoäng på, men det är bra: köp en sjysst midjeväska innan du åker. I den kan du ha sedlar och mynt, lite solkräm och kanske en miniflaska med handsprit.

Värt att köpa

Att det är billigt i Thailand vet de flesta svenskar, men det kan skilja ganska mycket mellan Asiens olika länder och städer. Precis som i andra världsdelar är det dyrast i storstäderna, eftersom de flesta storstäder är både moderna och trendriktiga.

Några av de saker som är värda att köpa när du besöker framförallt Thailands marknader, är tyger, skräddarsydda kläder som kostymer, kavajer, klänningar etc., guldsmycken, hantverk och handgjorda smycken.